Vraag:
Ik ben bezig met de opleiding D3. In de proevenbeschrijving (zie bijlage) staat bij proef D3.B6 dat men vrijstelling kan genieten wanneer men in het bezit is van het getuigschrift "hulpverlener duiker".

Beroepshalve ben ik al 9 jaar brandweerman-ambulancier en erkend brandweerduiker waardoor ik in feite deel uitmaak van de volgende stap in de keten van hulpverlening bij duikongevallen. Voorafgaand aan mijn huidige job van brandweerman heb ik 10 jaar als jobstudent gewerkt in een zwembad. Dit diploma is nog steeds geldig daar ik jaarlijks nog aan de bijscholingen deelneem mede waardoor onze club in het zwembad kan trainen.

Mijn vraag is of mijn huidige dilpoma's en ervaring gelijkgesteld mag worden met het getuigschrift hulpverlener duiker om zo de vrijstelling te verkrijgen.

 

 

Antwoord:

Je kan deze vraag in een aantal stukken onderverdelen:

  1. Als kandidaat duiker 3-ster ben je niet verplicht de opleiding Hulpverlening Duiken te volgen.
    Je kan de onderwerpen vermeld in het vademecum onder D3.B6 in je club volgen.
    Het aanvaarden van de herscholingen en de beroepspraktijk / ervaring die je aanhaald, daar kan je club-instructeur over beslissen.
  2. In het vademecum - deel speciale opleidingen hulpverlening duiken - staat beschreven wanneer je van een vrijstelling kan genieten.
    Die vrijstellingen zijn enkel van toepassing op mensen die "verplicht" zijn de opleiding te volgen voor het behalen van een duikbrevet of Instructeurs die een herscholing moeten doen.

De brevetten, herscholingen en beroepspraktijk die je aanhaald, zouden inderdaad in aanmerking komen voor een vrijstelling. Deze vrijstelling wordt bekeken en toegestaan door de Commissie Opleiding in samenspraak met de Medische Commissie. In dit specifieke geval zou je deze vraag tot vrijstelling indienen op het moment dat je aan je Duiker 4-ster opleiding begint.